Yüzde 2 Barajını Geçen Sendikalar Nelerdir? Genel olarak hizmet alanında çalışan kamu görevlilerinin yüzde ikisinden daha az üye kaydetmiş olan kamu görevlileri sendika üyelerine sözleşme desteği verilmesi durumu ortaya çıkar. Bu kapsamda faaliyet gösterdiği hizmet kolunda yüzde ikisinden daha fazla üye kaydetmiş olan kamu görevlileri sendikaları, üyelerine toplu sözleşme ile belirlenecek olan tutar karşılığında toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi, yüzde 2 barajını geçen sendikalar kavramı ile ifade edilir.
Yüzde 2 Barajını Geçen Sendikalar
Bu yönde gerçekleştirilen bir düzenleme sendikalar ve üyeleri arasında bir ayrım yapılmasına sebep olur. Bu kapsamda yüzde 2 örgütlenme şartı ve bu şartı sağlayamayanlar şeklinde sendikaları ikiye ayırır. Böyle bir düzenleme ile faaliyet gösterdiği hizmet alanında yüzde 2 baraj koşulunu yerine getiremeyen sendika üyeleri ile yüzde 2 baraj şartını yerine getiren sendika üyelerine farklı ödemeler yapılacağı gerçeği ortaya çıkar.
Bu durumun ortaya çıkması ile de sendikalar arasında açık ve net bir şekilde bir ayrım yapılmış olunur. Bu yönde ortaya çıkan bu eksikliklerin giderilmesi adına yeni bir düzenleme yapılması ve bu tarz sorunların önüne geçilmesi gerektiği bir durum ortaya çıkar.
Yüzde 2 Barajını Geçen Sendikalar Hangileridir?
Sendikaların sahip oldukları üyelikler anlamında belli bir kotaya sahip olması, sendikaların toplu sözleşme ikramiyesi almasını olanaklı bir hale getirir. Bu kapsamda yüzde 2 barajını geçen sendikalar hangileridir sorusunun cevabını merak eden çokça kimse vardır. Bu sorunun cevabına bakıldığı vakit karşımıza şu sendikalar çıkar:
- Eğitimciler Birliği Sendikası (EBS),
- Türk Eğitim Sen (TES),
- Eğitim İş,
- Eğitim Sen,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Temmuz 2022 verilerine göre yüzde 2 üzerinde üyeye sahip olan bu 4 sendika hizmet kolunda aktif bir şekilde faaliyet göstermeye devam eder. Bu veriler kapsamında 13 Aralık 2021 tarihinde 20 eğitimci tarafından kurulan Hürriyetçi Eğitim Sen, 4 Ocak 2022 tarihinde faaliyete başladı ve kısa bir süre zarfında 5.000 üyeye ulaştı.
Yeni veriler kapsamında yeni kurulan bu sendikanın 21.000 üyeye ulaşması ile yüzde 2 barajına da yaklaştığı gerçeği ortaya çıkar. Sendikaların toplu sözleşme ikramiyesi alması bakımından oldukça önemli bir konumda bulunan yüzde 2 barajı, geçilmesi gereken bir kotaya işaret eder ve bu yönde sendikaların gerekli çalışmaları yapması hakkında da bilgi verir.
Sendika Çeşitleri Nelerdir?
İşçi veya işverenin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel açıdan çıkarlarını korumak, onlara yeni haklar sağlamak ve onları bu yönde daha çok geliştirmek maksadıyla aralarında yasalar paralelinde kurulan birlikler sendika olarak adlandırılır. İş yaşamında oldukça etkin bir yapıya sahip olan sendika çeşitleri birbirinden farklı kategorilerde faaliyette bulunurlar. Bu kapsamda irdelendiği vakit, işveren sendikası, işçi sendikası, kamu görevlileri sendikası ve konfederasyon gibi farklı yapılanmalar karşımıza çıkar.
En az 7 kişi ile kurulabilen sendikalar, belirli bir işi yürütmek, ortak bir menfaati takip etmek veya bu yönde teşvik etmek için kurulurlar. Bu gaye etrafında kurulan sendikalar, bireyler, şirketler, kurumlar veya kuruluşlardan oluşan ve kendi kendini organize edebilecek bir yapıya sahip olan gruplardır. Varlığı oldukça fayda sağlayan sendikalar, işverenlerin ve işçilerin kazanç anlamındaki tüm çıkarlarını korumakla yükümlü olurlar ve bu yönde faaliyetlerde bulunurlar. Bununla birlikte hem toplumsal hem de kültürel çıkarları korumak görevi de sendikaların yerine getirmiş olduğu işlerin arasında yer alır. Bu kapsamda birçok farklı alanda sendikaların varlığından aktif bir biçimde faydalanıldığını söylemek elbette yanlış bir söylem olmaz.
İlginizi Çekebilir; MEB Erişim Engeli Kaldırma